Donderdag 14 januari 2021

Kaderhuisartsen astma/copd bezoeken succesvol 8e IPCRG congres!

12 juli 2016

Van 25 t/m 28 mei organiseerde de International Primary Care Respiratory Group (IPCRG) in samenwerking met de CAHAG het 8e World Conference in Amsterdam. Dit congres wordt 1x in de twee jaar georganiseerd en vindt iedere keer plaats in een ander land.

Twee jaar geleden werd het stokje door de Cahag overgenomen van Athene, waar het congres in 2014 werd gehouden. Over 2 jaar zal het congres in Porto plaatsvinden.

Uit 55 verschillende landen waren de deelnemers naar Amsterdam gekomen waar ze een afwisselend en goed programma kregen aangeboden. Bijna een kwart van de bezoekers waren Nederlanders. 

Woensdagavond 25 mei werd het congres geopend door Ron Tomlins, IPCRG President uit Australië. Hierna namen Niels Chavannes, co-voorzitter Cahag en Jiska Snoeck-Stroband, huisarts en onderzoeker Astma/COPD, het woord over als organisatoren van deze conferentie. Het thema was Teamwork: Who Cares? The value of multidiciplinary respiratory care for patients, clinicians and healthcare systems. Opvallend was dit keer dat een astmapatiënt het congres opende en vertelde wat het hebben van astma voor haar betekent en hoe ze de zorg ervaart. De multidisciplinaire samenwerking met de patiënt als centraal middelpunt kwam als centraal thema steeds weer terug.

Op de drie opvolgende dagen werd er een afwisselend programma geboden, met een mix van plenaire sessies en deelsessies. Tijdens de plenaire lezingen werden onder anderen onderzoeksresultaten van belangrijke onderzoeken gepresenteerd, maar er was ook ruimte om inzicht te geven hoe de zorg in bepaalde landen of gebieden wordt georganiseerd, zodat er een mooie uitwisseling van ervaringen tussen de verschillende landen kon plaatsvinden. Een mooie lezing werd verzorgd door dr Vincent Mak (UK) met als onderwerp: treating mild COPD. Het belang van vroegdetectie, maar ook het feit dat patiënten met een normale longfunctie, toch al obstructief kunnen zijn met air-trapping en kortademigheid als gevolg (Gold 0).

 

 

Regien Kievits, voorzitter van de Cahag, presenteerde het onderzoek uit Eindhoven, waar Astma-zorg al ruim 10 jaar gestructureerd in de eerste lijn wordt aangeboden. Hieruit komt naar voren dat je de mate van astma controle rigoureus kan verbeteren op het moment dat je hier georganiseerde zorg voor biedt in de eerste lijn.

De deelsessies werden vaak gebruikt om onderzoekers uit de verschillende landen de kans te geven hun onderzoek te presenteren. Zo vertelde een Sri Lankaanse vrouw over de opzet van COPD zorg in haar eigen land. Het was leuk om te zien hoe de COPD zorg, zoals wij die nu in Nederland kennen, in een beginstadium aan het ontwikkelen is in een land met relatief beperkte middelen. Ook vanuit Uganda was een delegatie aanwezig, die tijdens hun lezing de typische problematiek in hun land weergeven. De gedreven dr. Rebecca Nantanda hield een mooie lezing over de behandeling van astma & luchtweginfecties bij kinderen in haar land.

Op de slotdag werden de prijswinnende onderzoeken nogmaals voorgedragen. Het onderzoek naar de ziektelastmeter, door dr Annerika Slok & Prof Onno van Schayck en het onderzoek naar de definitie van het Astma COPD overlap Syndroom (ACOS) door dr. Tobias Bonten werden hierbij in het zonnetje gezet. Uiteindelijk werd de systematic review of supported Self-Management for Asthma, door dr Luke Daines uit Groot-Brittannië verkozen tot beste onderzoek.

De kaderhuisartsen astma/COPD waren zeer goed vertegenwoordigd. Veel kaderhuisartsen en Nederlandse onderzoekers volgden of verzorgden zelf een interessant programma met plenaire lezingen, posterpresentaties, sessies en workshops over astma en/of COPD.

Dit congres laat ook zien dat we als Nederland best trots mogen zijn op kwalitatief hoogstaande Astma en COPD zorg die wij bieden. Wij horen bij de koplopers in de wereld op het gebied van eerstelijns zorg en de Astma & COPD zorg in het bijzonder. Ook het fijne netwerk van professionele hulpverleners en de multidisciplinaire samenwerking in Nederland is uniek.

Het congres werd afgesloten met een diner in het Krasnapolsky in Amsterdam.  Met een mix van jaren ’80 muziek werd de avond feestelijk op de dansvloer beëindigd.

Wat de kaderartsen betreft: op naar Porto in 2018!

>>Kaderhuisartsen astma/copd bezoeken succesvol 8...

Top
© 2021 CAHAG Conferentie